Winter Zomer

Wandelen

Wandelen; ontspanning door inspanning!

Tja, wandelen, je doet het in principe elke dag. Maar dat is natuurlijk niet de manier van wandelen die wij bedoelen, wij hebben het over wandelen op hoogte met de mooiste vergezichten. Dus pak je wandelschoenen en ga voor bergen wandelplezier!

Wandelen in de bergen is heel anders dan wandelen in Nederland. Het grootste verschil is natuurlijk het bergop en bergaf lopen. Dit is een risico dat door veel beginnende wandelaars wordt onderschat. Lastig begaanbare paden, steile weggetjes of lopen langs diepe afgronden zijn zelfs voor getrainde wandelaars een uitdaging. En dan hebben we het nog niet gehad over de kans op snel wisselende weersomstandigheden of het feit dat je sneller vermoeid bent.

Maar hoe je het ook wendt of keert: wandelen in de bergen is een fantastische ervaring. De prachtige vergezichten, de fysieke inspanning en de geestelijke ontspanning doet ieder mens goed. We geven je graag wat tips en zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een wandeltocht in de bergen plant.

Hoe begin ik met bergwandelen?

1 Voorbereiding. Denk aan (uiteraard) goede, ingelopen bergschoenen. Met nieuwe schoenen loop je een groot risico op blaren. Bij de voorbereiding hoort ook een stevige rugzak, de route met/op een wandelkaart, eten en drinken, regenkleding, zonnebril en/of pet. Ook al schijnt de zon bij aanvang, het weer kan snel omslaan dus houdt daar rekening mee!

2 Uithoudingsvermogen. Zorg dat je in goede conditie begint aan je tocht. Elke dag een stuk wandelen in Nederland is een must als voorbereiding. Dit zorgt voor een basisconditie die zeer nuttig zal blijken te zijn bij bergwandelingen. Ook al sport je vaak, het is echt zaak dat je ook het wandelen getraind hebt.

3 Begin met eenvoudige routes. Een meerdaagse tocht over hoge toppen en verschillende berghutten (ook wel trekking of hike genoemd) is niet voor beginners. Let dus op de aangegeven moeilijkheidsgraad en de afstand.

Backpacken
 

Wandelen in Europa

De keuze is reuze! Er zijn natuurlijk heel veel plekken waar prachtige wandelroutes zijn te vinden. Hieronder vind je de routes waarvan wij zeker weten dat je bergen plezier aan beleeft!

De Dolomieten in Italie zijn zeer populair bij bergwandelaars en dat is niet voor niks. Deze bergketen die bekend staat om de steile rotswanden en hoge pieken zijn voor menig wandelaar een ultieme uitdaging.

Zwitserland, Graubunden, Davos. De ongerepte natuur vraagt erom ontdekt te worden. Ga de uitdaging aan en boek hier een 8-daagse wandelreis. Deze beleving laat je voelen dat je leeft!

Tirol, Oostenrijk. De vele wandelroutes bieden een zeer gevarieerd aanbod. In totaal zijn er 24.000 kilometer aan gemarkeerde wandelroutes te vinden. Speciale vermelding voor de goed getrainde wandelaars: de pittige wandeling rondom de Vilsalpsee bij Tannheim is zeer de moeite waard.

Een paradijs voor wandelaars, zo kun je het Zwarte Woud in Duitsland wel omschrijven. Goed begaanbare paden door prachtige sparrenbossen en. Kies voor deze 7-daagse wandelvakantie en ga Genieten (met een hoofdletter inderdaad!) In het gebied staan veel kersenbomen, dus ons advies, probeer een Schwarzwalderkirsch bij de koffie.

De Noorse fjorden zijn een bezoek sowieso waard, maar wist je dat je er ook prima wandelen kunt? Het Geirangerfjord is de bekendste, maar er zijn meer dan 1000 fjorden. Boven op een berg word je beloond met een magnifiek uitzicht.

In Zwitserland liggen echte uitdagingen. De Trans Swiss Trail loopt dwars door het land en bestaat uit 32 etappes met een gezamenlijke lengte van maar liefst 488 kilometer. Succes!

Wandelen in Canada en de Verenigde Staten

In Amerika en Canada kun je over het algemeen prima wandeltochten maken in de zogenoemde nationale parken. De natuur is oogverblindend mooi en nodigt uit om te genieten van de frisse buitenlucht. Vaak leer je direct het gebied van je keuze goed kennen. Het Banff National Park in Canadais bijvoorbeeld net groot als Noord- en Zuid-Holland en ligt in het Canadese hooggebergte van de Rocky Mountains. Het mooiste plekje daar is wat ons betreft het beroemde Moraine Lake. Een andere optie is Jasper National Park. Dit is het grootste park van Canada met ruim 1.000 km aan trails.

In de Verenigde Staten van Amerika kun je geweldig hiken in Utah. Bryce Canyon is een absolute topattractie met de wonderbaarlijke rotsformaties. Iets minder bekend als de Grand Canyon in Arizona maar zeer zeker de moeite waard. Naast Bryce Canyon tref je Zion National Park. Ook dit is een geweldige plek voor een stevige wandeling. Ben je minder getraind? Je kunt er ook voor kiezen om dit schitterende park op de rug van een paard te beleven. De Zion Canyon is een kloof van 24 kilometer met een hoogste punt van 800 meter.

Tips voor het kopen van wandelschoenen

Een bergwandeling is niet te doen zonder goede wandelschoenen. Je hebt keuze uit verschillende soorten wandelschoenen. Hiervoor is een zogenaamde ABCD-indeling gemaakt, waarbij A het lichtste type is en D het zwaarste. Inmiddels zie je ook combinaties zoals bijvoorbeeld een A/B schoen.

Een categorie A wandelschoen is meestal een lage wandelschoen voor wandelingen over vlak en effen terrein. Hiermee kun je in Nederland prima uit de voeten. Een B schoen is een klassieke bergwandelschoen. De C en D schoen zijn bedoeld voor bijvoorbeeld bergbeklimmers.

Let hier op!

Ga nooit aan het eind van de dag schoenen passen. Je voeten zetten gedurende de dag op dus dan koop je misschien te grote schoenen. Doe bij het passen ook direct je wandelsokken aan, zodat je niet met verkeerde sokken de schoen past. Denk erbij dat pasvorm van de schoen veel belangrijker is dan hoe een schoen er uit ziet! Dit lijkt een open deur maar toch. Loop een stukje op de schoenen en probeer een afdaling te simuleren. De meest gemaakte fout is het kopen van te kleine schoenen. Dit merk je meestal pas bij een afdaling omdat dan je tenen tegen de neus van de schoen drukken. Uiteraard mag je voet ook niet schuiven in de schoen want dan heb je een grote kans op blaren.

Tip: Mocht toch blijken dat de schoen niet optimaal bij je voet past, dan kun je wellicht met een inlegzool je voet meer ondersteuning geven waardoor je prettiger loopt en minder snel last krijgt van vermoeide of zere voeten.

Loop je schoenen goed in voordat je de bergen in gaat, dan krijg je er gevoel bij en wen je vast aan het gewicht. Ten slotte dien je je schoenen goed te onderhouden, dat komt hun levensduur ten goede. Dus maak ze na elke wandeling goed schoon.(

Deel je eigen verhaal en foto’s!

Deel je onvergetelijke momenten en foto’s met pistes.com. De meest toffe verhalen en foto’s plaatsen we op de site.

Word lid 300x250

Onze top 3 gebieden

Wandelschoenen actie

Waar ga jij wandelen? Boek je zomervakantie!

Pisteshop

Het bieden van bergen plezier: dát is onze drive. Daarom kun je op pistes.com niet alleen makkelijk en snel je vakantie in de bergen boeken, maar vind je hier ook alle informatie en spullen die je nodig hebt voor ultiem vakantieplezier. Van voorpret tot zonnebril, van accommodatie tot de meest gewaagde afdaling: je vindt het op pistes.com

Vorige
Volgende

Ontvang 10% KORTING op je eerste bestelling!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer een actie.
Ontvang nu 10% korting op je eerste bestelling in onze shop.

Bekijk ook eens deze zomersporten

Ook in de zomer bieden de bergen je volop vakantieplezier. Van lekker relaxed wandelen tot uitbundig moutainbiken, van avontuurlijk parasailen tot genieten van diverse evenementen.

Deel je eigen verhaal en foto’s!

Deel je onvergetelijke momenten en foto’s met pistes.com. De meest toffe verhalen en foto’s plaatsen we op de site én belonen we met een verrassing.

Vertel hier je verhaal