Winter Zomer

Skiën

 

De nummer 1 wintersport: skiën

De wind door je haren voelen, de kick van de snelheid en een adrenalinestoot na een scherpe bocht of moeilijke sprong. Skiën is wat ons betreft wintersport nummer één!

Wat is skiën?

Skiën is eigenlijk niks anders dan je voortbewegen op 2 ‘planken’ die we nu ski’s noemen. Oorspronkelijk komt het uit Noorwegen waar men op ‘rechte planken’ (skioa) ging staan om zich in de winter makkelijker te kunnen verplaatsen. Het alpineskiën vindt nu meestal plaats langs geprepareerde pistes.

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met skiën?

Skiën leren kan al vanaf een jaar of 4. In vrijwel alle skidorpen is een kinderweide te vinden en worden lessen gegeven.

Waar kan ik skiën?

Eigenlijk overal waar sneeuw ligt en er bergen zijn. Denk aan Scandinavië, de Alpenlanden maar ook Canada en Amerika zijn winterport bestemmingen.

Waarom hebben pistes verschillende kleuren?

De kleuren die gebruikt worden geven de moeilijkheidsgraad aan. De betekenis van deze kleuren zijn als volgt:

Groen betekent eenvoudig, geschikt voor beginners. De eerste stap na de kinderweide.

Blauw is relatief eenvoudig, met een beetje oefenen en wat lessen kom je een heel eind. Dan heb je rood. Niet voor niets de kleur van gevaar. Hiervoor moet je al meerdere keren op wintersport zijn geweest. Een voor dit skigebied relatief moeilijke afdaling. De helling is steiler en wellicht zijn er een paar pittige bochten. Ten slotte zwart. Dit is voor de ervaren wintersporter. Zeker als er minder sneeuw ligt en wellicht wat ijsvorming is. Wordt niet overmoedig, als een piste ‘zwart is’, wees je er dan bewust van dat dit niet zonder reden is.

Waar ligt de beste sneeuw?

In Europa worden skiërs blij van poedersneeuw. Poedersneeuw is droge sneeuw in fijne korreltjes van hooguit 5 mm groot. Deze sneeuw ontstaat als het sneeuwt bij temperaturen van -5 °C of lager. Echte poedersneeuw is gevuld met 90% lucht. Er worden verschillende namen gebruikt voor deze soort sneeuw.  Poeder natuurlijk, maar ook powder, pow of Tiefschnee. In Canada en de Verenigde Staten wordt deze soort ook wel ‘the greatest snow on earth’ genoemd of champagne snow, een heerlijk zachte luchtige sneeuw waarmee de Noord-Amerikanen, met name in de Rocky Mountains, worden verwend.

Wat heb je nodig om te skiën?

Wat ons betreft begint het bij warme kleding, maar je hebt natuurlijk ook ski’s, stokken, skischoenen en een skibril nodig. Voor de beste skihelmen en vizierhelmen klik je hier. 

Verschillende vormen van skiën

Naast het alpineskiën zijn er in de loop der jaren nieuwe uitdagingen ontstaan. Je checkt ze hieronder.

Freeride

Freeride is een variatie op het traditionele on-piste skiën en toerskiën op geprepareerde pistes. Ook wel off-piste skiën genoemd dus. In tegenstelling tot toerskiën ligt de focus bij freeriden enkel op de afdaling. Vaak is de start van de afdaling te bereiken vanuit de lift met een kleine “wandeling” of met bijvoorbeeld een helikopter.

Maar nog veel meer dan om techniek gaat het bij freeride vooral om het gevoel: freeride heeft alles te maken met de vrijheid, je kiest je eigen route, je eigen stijl en invulling, zeg maar de Easy Rider op de ski’s. Uiteraard kun je ook freeride snowboarden. De losse sneeuw geeft je -in tegenstelling tot de pistes- bij voldoende snelheid een drijfvermogen, wat veel freeriders ervaren als zweven. Freeriders zijn gek op poedersneeuw, dit is sneeuw in fijne droge korreltjes van hooguit 5 mm groot. Deze korrels plakken maar moeilijk aan elkaar, verse, losse sneeuw is perfect voor de echte freerider.

Snowkiting

Voor diegenen onder ons die steeds op zoek zijn naar een nieuwe kick; probeer snowkiting! Net als bij kitesurfen gebruik je hier een vlieger, maar in plaats van water heb je een besneeuwde vlakte nodig. Met de ondersteuning van de wind vlieg je over sneeuw of ijs. Op zich kun je, afhankelijk van de windkracht en – richting, zowel bergop als bergaf gaan.

Wil je dit eens proberen? Laat je vooral begeleiden door een goede instructeur. Het spreekt vanzelf dat je niet zomaar overal kan gaan snowkiten, zeker op de drukke pistes brengt het grote gevaren met zich mee.

Airboarding, een waaghalzerig broertje van snowboarding

Airboarding werkt op hetzelfde principe als snowboarding, alleen bij het airboarden zoef je de berg af op een opgeblazen plank met daaronder kunststof strippen. Je ligt op je buik, je snelheid is waanzinnig en je legt een lang parcours af. Airboarding voelt als liggen op een met lucht gevuld matras met twee handvaten die een helling af vliegt.

Je kunt een snelheid van 100 kilometer bereiken en krijgt het gevoel alsof je boven de sneeuw zweeft. Lang niet elk skigebied laat nog airboarding toe, maar wil je deze bijzondere vorm van een gegarandeerde adrenalinestoot ervaren, in Europa zijn nu een aantal speciale pistes geopend die hiervoor ingericht zijn.

Paragliden

Last but not least: paragliden. Zeker boven de besneeuwde bergtoppen zorgt paragliden voor een ervaring die je je leven lang niet zal vergeten. Je vliegt boven een uitgestrekt sprookjesachtig winterlandschap…wat kan nou mooier zijn? Je kunt vaak kiezen uit sprongen vanaf verschillende hoogtes en de kosten verschillen per hoogte en per aanbieder. Bij paragliden moeten de weergoden je wel gunstig gezind zijn.

Wel eens aan helikopterskiën of een skisafari gedacht?

Bijzondere vormen van skiën zijn helikopterskiën en een skisafari. Bij het helikopterskiën word je met een aantal skiërs naar een van tevoren afgesproken hoog punt gebracht. Daar vandaan hoef je alleen maar naar beneden te skiën, hoe relaxed is dat? Dit staat vast nog op je bucket-list!

Landen waar ze dit aanbieden zijn o.a. Canada, Oostenrijk en IJsland. Goedkoop is het niet, reken op € 700 tot € 1.000 per dag.

Een skisafari is eigenlijk een trektocht van een week zonder de drukte van in de rij staan voor de lift, zonder wachten op je broodje in het restaurant en zonder de stress van het zoeken naar je ski’s in de sneeuw. Je ontdekt een nieuw gebied, slaapt elke nacht in een andere hut, geniet van een fijne lunch in een bistro: je skiet van dorp naar dorp onder begeleiding van een ervaren gids die de weg en de mooie plekjes goed kent.

Let bij deze uitdagende expedities wel op het gewenste skiniveau (ervaring en conditie), voor je je aanmeldt.

Deel je eigen verhaal en foto’s!

Deel je onvergetelijke momenten en foto’s met pistes.com. De meest toffe verhalen en foto’s plaatsen we op de site.

Onze top 3 gebieden

Het grootste aanbod in wintersportartikelen!

Waar ga jij skiën? Boek je wintersport!

Pisteshop

Het bieden van bergen plezier: dát is onze drive. Daarom kun je op pistes.com niet alleen makkelijk en snel je vakantie in de bergen boeken, maar vind je hier ook alle informatie en spullen die je nodig hebt voor ultiem vakantieplezier. Van voorpret tot zonnebril, van accommodatie tot de meest gewaagde afdaling: je vindt het op pistes.com

Vorige
Volgende

Ontvang 10% KORTING op je eerste bestelling!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer een actie.
Ontvang nu 10% korting op je eerste bestelling in onze shop.

Bekijk ook eens deze wintersporten

In de winter bieden de bergen je volop vakantieplezier. Van lekker relaxed wandelen tot uitbundig skiën, van avontuurlijk snowboarden tot genieten van diverse evenementen.

Deel je eigen verhaal en foto’s!

Deel je onvergetelijke momenten en foto’s met pistes.com. De meest toffe verhalen en foto’s plaatsen we op de site én belonen we met een verrassing.

Vertel hier je verhaal3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw