Winter Zomer

IJsklimmen

Doe eens iets anders, ga IJsklimmen!

Wat is ijsklimmen?

De meest voorkomende vorm van ijsklimmen is het beklimmen van een bevroren waterval. Deze kunnen in hoogte variëren van nauwelijks tien tot honderden meters.  IJsklimmen heeft veel weg van bergbeklimmen, omdat je ook bij het ijsklimmen in technisch moeilijk terrein op eigen geplaatste zekeringen klimt. Wel is voor ijsklimmen specifiek materiaal en specifieke technieken vereist. IJsklimmen is zeker niet voor iedereen, het is zowel mentaal als fysiek zwaar.

Waar kun je het beste ijsklimmen?

Wat ons betreft is Oostenrijk het meest praktische land om te ijsklimmen: mooie gebieden, relatief dichtbij en vele voorzieningen. In Oostenrijk heb je meerdere gebieden waar je goed kunt ijsklimmen. Bijvoorbeeld in Tirol, het Salzburgerland, Karinthie en in nationaal park Hohe Tauern. Onderstaand lichten we een de mooiste watervallen uit.

Op nr. 1 staat wat ons betreft het Pitztal, hier heb je de mooiste routes van Tirol. Dit gletsjer gebied ligt op 2800 meter hoogte. Hier vind je onder andere de Notwegfall waterval (ligt op een spectaculaire locatie en kan beklommen worden tot een hoogte van maar liefst 160 meter) en de eisklettergarten Taschachschlucht bij Mittelberg. Hier kun je ijsklimmen in een spectaculaire kloof, dit is waarschijnlijk ook de bekendste ijsklimtuin van Oostenrijk.

In Oost-Tirol is een heus ijsklimpark. Op 14 januari 2022 opent Eispark Ost-Tirol haar deuren voor het nieuwe seizoen. Hier kun je beginnen in een veilige omgeving. Een korte cursus kost €75,-.

Ook zeker de moeite waard is de IJsklimtuin Lech am Arlberg. Dit is ideaal voor een eerste kennismaking met de ijsklimsport en ook een goede plek om te oefenen voor de wat verder gevorderde ijsklimmer.

Het Otztal trekt met zijn bevroren watervallen eveneens veel ijsklimmers naar Tirol, net als de bevroren wanden in het Kaunertal. En niet te vergeten het Pustertal in Osttirol, of Finkenberg in het Zillertal: ook hier mag op de bevroren waterzuilen worden geklommen. Het is wel raadzaam om bij het beklimmen van ijsformaties deskundige begeleiding bij de hand te hebben.

IJsklimmen in het SalzburgerLand 

Ook 10 tot 12 meter hoge ijsklim-toppen kunnen een onvergetelijk avontuurlijk zijn. Deze vind je in het Salzburgerland. Iedereen die zich voor de eerste keer met ijsbijl en stijgijzers, spreekwoordelijk op glad ijs begeeft, vindt in Uttendorf am Weissee een optimale plek, om onder gecontroleerde omstandigheden kennis te maken met het ijsklimmen. Het einde van het Raurisertal – Kolm Saigurn – met de indrukwekkendste ijsvallen van de oostelijke Alpen, staat bekend als eldorado voor ijsklimmers. Beginners kunnen hun eerste pogingen wagen op de ijstoren bij het ‘Naturfreundehaus’. Het Gasteinertal biedt ijsklimmers (van beginners tot professionals) routes met veel verschillende moeilijkheidsgraden. Onder begeleiding van ervaren Oostenrijkse gidsen kun je de fascinerende wereld van de ijsvallen verkennen. Wanneer ‘s winters het wilde water van de ‘Kapruner Ache’ bevriest, wordt de Sigmund-Thun-Klamm een insidertip voor ijsklimmers.

IJsklimmen in Karinthië

Het Maltatal heeft zich ontwikkeld tot dé plek voor ijsklimmers in Karinthië. Het onderscheidt zich vooral door zijn veelzijdigheid: iedereen komt hier aan zijn trekken, van beginner tot de professional. Bovendien zijn de meeste watervallen makkelijk te bereiken en onder normale sneeuwcondities lawineveilig.

De nationale park regio Hohe Tauern biedt veel mogelijkheden voor beginners en gevorderden: van gemakkelijk toegankelijke ijskloven tot en met veeleisende gemengde routes.

IJsklimweken in de Steiermark

Tijdens de ijsklimweken van Alpinschule NoLimit in Bruck a/d Mur vormt een berggids met twee deelnemers een klimteam. Voor een succesvolle beklimming van bevroren watervallen, pittige ijscouloirs en Alpenwanden, met deels rotsen, deels ijs, biedt een dergelijk klein team de noodzakelijke flexibiliteit. Dit is dan ook een fantastisch avontuur voor de gevorderde ijsklimmers! De weken waarin de tochten worden georganiseerd, worden individueel – afhankelijk van de voorkeur van de deelnemers en de conditie van het ijs – gepland.

Wat je moet weten over ijsklimmen:

IJsklimroutes hebben een moeilijkheidsgraad die loopt van WI 1 t/m WI 12 wat staat voor Waterfall Ice. Er zijn slechts weinig routes die moeilijker gewaardeerd zijn dan WI6. De steilte van het ijs bepaalt voor een groot deel de technische moeilijkheid. Maar ook de dikte van het ijs en de structuur is bepalend. Een solide plaat ijs is makkelijker dan losse pegels, ook al is de steilte gelijk. 

WI3 – Gemiddeld 70/80 graden steil met mogelijk korte passages verticaal ijs.
WI4 – Gemiddeld 75/85 graden steil met mogelijk is langere passages verticaal ijs.
WI5 – Gemiddeld 85/90 graden steil, lange passages massief verticaal ijs
WI6 – Ook 85/90 graden steil maar de ijskwaliteit is minder goed.
WI7 – Dezelfde steilte als WI6, maar dan nog extremere omstandigheden

TIP: Januari is de beste maand om te gaan ijsklimmen in Oost-Tirol, want dan vindt ook het jaarlijkse Eiskletterfestival plaats. Dan zijn er diverse workshops en wedstrijden waar je aan mee kan doen.

Deel je eigen verhaal en foto’s!

Deel je onvergetelijke momenten en foto’s met pistes.com. De meest toffe verhalen en foto’s plaatsen we op de site.

Onze top 3 gebieden

Waar ga jij ijsklimmen? Boek je wintersport!

Pisteshop

Het bieden van bergen plezier: dát is onze drive. Daarom kun je op pistes.com niet alleen makkelijk en snel je vakantie in de bergen boeken, maar vind je hier ook alle informatie en spullen die je nodig hebt voor ultiem vakantieplezier. Van voorpret tot zonnebril, van accommodatie tot de meest gewaagde afdaling: je vindt het op pistes.com

Vorige
Volgende

Ontvang 10% KORTING op je eerste bestelling!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer een actie.
Ontvang nu 10% korting op je eerste bestelling in onze shop.

Bekijk ook eens deze wintersporten

In de winter bieden de bergen je volop vakantieplezier. Van lekker relaxed wandelen tot uitbundig skiën, van avontuurlijk snowboarden tot genieten van diverse evenementen.

Deel je eigen verhaal en foto’s!

Deel je onvergetelijke momenten en foto’s met pistes.com. De meest toffe verhalen en foto’s plaatsen we op de site én belonen we met een verrassing.

Vertel hier je verhaal3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw