Winter Zomer

Schaatsen

 

Heerlijk zwieren over bevroren water, schaatsen dus!

 

Wat is schaatsen eigenlijk?

Dit hoeven we aan echte Friezen niet uit te leggen, Friezen ontdooien pas als het gaat vriezen! Maar voor de niet-Friezen onder ons; schaatsen is al ontstaan in de pre-historie. Om beter vooruit te komen op bevroren vlaktes bond men geslepen dierlijke botten onder hun voeten. Een dergelijk bot werd glis of glissers genoemd. Tegenwoordig zijn schaatsen van ijzer en kan er zowel op natuurijs als op kunstijs worden geschaatst. De schaatsbeweging maak je door met je ene been op een ijzer te glijden en met het andere af te zetten.

Waar kan ik schaatsen?

In principe kan overal waar voldoende ijs ligt worden geschaatst. Op meren, kanalen, grachten en natuurlijk slootjes maar ook bij schaatsclubs en in schaatshallen. Nederland heeft maar liefst 7 overdekte en 9 semi-overdekte schaatsbanen. Thialf in Heerenveen is de bekendste, daar worden jaarlijkse internationale wedstrijden georganiseerd. Ook Noorwegen heeft veel indoor schaatsbanen.   

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met schaatsen?

Je kunt met schaatsen beginnen vanaf ongeveer 4 jaar. In het begin zal er vooral gespeeld worden op het ijs, later volgt de techniek. In Nederland zijn meer dan 250 schaatsclubs aangesloten bij de KNSB. Ga je je kind zelf helpen bij de eerste slagen op het ijs, neem dan een stoel of krukje mee waaraan hij zich kan vasthouden. Hierdoor zal hij minder snel vallen en dus minder snel bang zijn.

Mooiste schaatsplekken

In de winter worden er op vele plaatsen wereldwijd tijdelijke ijsbanen aangelegd. Zo kun je in het Rockefeller Center, hartje New York de ijzers onder binden maar ook in Central Park wordt een schaatsbaan neergelegd. Of wat dacht u van het schaatsen op de Eiffeltoren met uitzicht over Parijs? In Wenen wordt elk jaar voor Kerst op het plein voor het stadhuis een ijsbaan van 75.000 vierkante meter gebouwd; de Vienna Ice Dream. Voor de serieuze schaatsers is er in Oostenrijk de Weissensee. Een enorme ijsvlakte waar jaarlijks de alternatieve Elfstedentocht wordt gereden.

Verschillende disciplines

Schaatsen is een Olympische sport. Je kunt op verschillende afstanden uitkomen, van 500 tot 10.000 meter. De laatste jaren zijn er ook nieuwe onderdelen bijgekomen, zoals de mass-start en de achtervolging. Ook is er een volledig nieuwe discipline ontstaan, het short-track. In plaats van een (lange) baan van 400 meter schaatsen zij rondjes van 110 meter.  

Is schaatsen moeilijk?

Schaatsen is in het begin best wel lastig. Het is een hele technische sport waarbij ook nog eens veel gevraagd wordt van het lichaam. Om in de zomer te kunnen doortrainen kiezen veel (fanatieke) schaatsers er voor dan te gaan skeeleren.

Wat heb ik nodig om te kunnen schaatsen

Voor toertochten en dergelijke kun je goed uit de voeten met noren of klapschaatsen. Er zijn natuurlijk ook andere disciplines zoals ijshockey en kunstschaatsen waar weer hele ander schaatsen voor zijn en andere kledingvoorschriften voor gelden. Vergeet niet om de schaatsen regelmatig te laten slijpen. Op de meeste ijsbanen is een paar ‘snijvaste’ handschoenen verplicht. Dus geen katoenen exemplaren! Ga naar de shop voor een mooie Pistes muts.

In welke landen kan ik schaatsen

In alle landen waar het flink kan vriezen, kun je ook schaatsen. 

Deel je eigen verhaal en foto’s!

Deel je onvergetelijke momenten en foto’s met pistes.com. De meest toffe verhalen en foto’s plaatsen we op de site én belonen we met een verrassing.

Onze top 3 gebieden

Ontvang 10% KORTING op je eerste bestelling!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer een actie.
Ontvang nu 10% korting op je eerste bestelling in onze shop.

Waar ga jij schaatsen? Boek je wintersport!

Pisteshop

Het bieden van bergen plezier: dát is onze drive. Daarom kun je op pistes.com niet alleen makkelijk en snel je vakantie in de bergen boeken, maar vind je hier ook alle informatie en spullen die je nodig hebt voor ultiem vakantieplezier. Van voorpret tot zonnebril, van accommodatie tot de meest gewaagde afdaling: je vindt het op pistes.com

Vorige
Volgende

Bekijk ook eens deze wintersporten

 

 

Skiën

Schaatsen

IJsklimmen

Deel je eigen verhaal en foto’s!

Deel je onvergetelijke momenten en foto’s met pistes.com. De meest toffe verhalen en foto’s plaatsen we op de site.

Vertel hier je verhaal3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw