Born to ski: Tsjechië

Born to ski: Tsjechië - Pistes.com


Nature. Cheaper than therapy.


Ben je op zoek naar iets nieuws? Heb je alle pistes in Oostenrijk en Zwitserland al gezien? Heb je het tijdelijk iets moeilijker met je cashflow maar wil je je wintersportvakantie absoluut niet missen?

Ga dan naar Tsjechië en ontdek de fantastische natuur, geweldige gebergtes en ongerepte bossen. Dat alles voor nog steeds sympathieke prijzen, maar haast je, want Tsjechië is bezig met een inhaalslag wat betreft aanpassing van de prijzen naar min of meer het niveau van overige EU landen. Let op, ondanks het EU-lidmaatschap heeft Tsjechië nog steeds als betaalmiddel de Tsjechische kroon, al is het overal heel makkelijk met euro’s te betalen. Deze worden echter razendsnel omgerekend naar de Tsjechische kronen volgens de dagkoers van de banken en dat is meestal ongunstig.

Mensen in Tsjechië zijn hartelijk, humorvol en zeer gastvrij. Nederland staat als land bij de Tsjechen hoog in aanzien en Nederlandse gasten worden bijzonder goed behandeld. Het land heeft een zeer aangenaam binnenlands klimaat, in de regel iets warmer dan in Nederland en er staat minder wind.

Boek je vakantie of vliegticket

The Mountains are calling and I must go


Tsjechië heeft een aantal geweldige gebergtes, van hoog tot laag, waar werkelijk voor iedereen een leuke piste te vinden is. De sneeuwcondities in het winterseizoen zijn over het algemeen prima. Waar men echter rekening mee moet houden is dat de meeste pistes het qua lengte en moeilijkheidsgraad afleggen tegen de Alpenlanden. Wil je vooral rode en zwarte pistes skiën, dan is Tsjechië mogelijk te weinig uitdagend voor je. Wil je meer recreatief skiën, snowboarden of langlaufen, dan biedt Tsjechië een prachtige wintervakantie. Beginnende skiërs en kinderen zijn overal ruimschoots bedacht.

Tsjechië is een zeer populair vakantieland, zowel in Nederland als in Duitsland en Oostenrijk. Ook de vakantiegangers uit buurlanden zoals Slowakije en Polen weten de tsjechische pistes te waarderen (al hebben ze zelf ook meer dan genoeg spannende bergen). Denk je dat Tsjechië een suf land is met een saai en oubollig karakter? Think again! Dat imago is verdwenen samen met de Ijzeren gordijn. Tsjechië is een moderne, van alle gemakken voorzien land met goed verzorgde skigebieden, liften, pistes, hotels en après ski gelegenheden. Wanneer je moe bent van al die bergen en sneeuw, kun je op meestal op een relatief korte afstand mooie historische steden vinden met veel uitgaansgelegenheden en grote shopping malls.

Ben je toevallig terecht gekomen op een van de ski gelegenheden in de buurt van Praag, aarzel niet en plak een extra paar dagen aan je vakantie om een van de mooiste Europese steden te bezichtigen. Let op, Praag is net als alle grote wereldsteden niet echt vriendelijk voor je portemonnee, maar heeft zoveel moois te bieden dat de wat hogere kosten ruimschoots worden gecompenseerd.

De beste Tsjechische skigebieden

De beste Tsjechische skigebieden - Pistes.com

Tsjechië kent een aantal geweldige gebergtes. Het Reuzengebergte ligt op slechts 125 kilometer van Praag aan de Poolse grens. Ook de hoogste berg van Tsjechië, de Snezka, maakt met een hoogte van 1602 meter een onderdeel uit van de Reuzengebergte.
De meest bekende dorpen en tevens skicentra van de Reuzengebergte zijn Spindleruv Mlyn en Harrachov. Hier vindt u als skiliefhebber goede sport en uitgaansvoorzieningen. In Spindleruv Mlyn vindt de hotels en huizen verspreid over de hele berghelling, wat een spectaculair uitzicht biedt.

Het grootste berggebied van Tsjechië is Sumava oftewel Boheemse Woud, het grootste berggebied dat langs de zuidwestelijke grens van Tsjechië loopt. Dit enorme, bijna ongerepte gebied strekt zich uit over 125 kilometer lengte. Sumava is bijzonder waterrijk, dat zijn de sporen die de ijstijd hier heeft achtergelaten. Zo zijn er diverse natuurlijke gletsjermeren. De belangrijkste hiervan is Gertovo jezero en Cerné jezero. Het reliëf van Sumava gebergte heeft een afwisselend karakter en is geschikt voor alle vormen van de wintersport. Naast vele pistes zijn er uitstekende ski- en snowboarding opleidingscentra, gelegenheden voor snowkiting wat wordt beoefend op bijv. het Lipnomeer, een meer dat zich uitstekend leent voor deze avontuurlijke combinatie van windsurfen, schaatsen en vliegen.

Het Ertsgebergte (Krusne Hory), een van de lagere bergketens in Tsjechië. De gemiddelde hoogte komt niet boven 800 meter uit, behalve een aantal toppen die boven 1000 meter uitsteken. Een ervan is de Klinovec met maar liefst 1244 meter. Krusne hory zijn intens gebruikt voor industriële doeleinden, vooral erts mijnbouw. Zeer bekend is het plaatsje Jachymov, een kuuroord waar gewerkt wordt met thermale, radioactieve bronnen met een hoog gehalte aan titanium, tantaal, cesium en radium. Vooral de aanwezigheid van radium maakt het heel bijzonder omdat deze stof bijzonder zeldzaam is.
Het Ertsgebergte kent diverse skicentra met goede pistes en langlauf terreinen.

In het Adelaarsgebergte (Orlické Hory) vindt u voornamelijk skicentra voor klassiek- en alpineskiën. De sportvoorzieningen zijn goed bereikbaar via een hoofdweg met een ruime parkeerplaats.
Hier vindt het Jaarlijkse internationale Skiinterkritium evenement plaats voor scholieren. Naast de pistes voor de deelnemers zijn er ook voldoende skipistes, langlaufbanen en een skischans voor de toeristen.

MY LIFE IS GOING DOWNHILL

Het kleinste gebergte van Tsjechië, IJzergebergte (Jizerské Hory), gaat aan de Oostkant over in het Reuzengebergte. Jizerské Hory zijn in de zomer een ware paradijs voor mountainbikers, maar in de winter komen de ski sporters goed aan hun trekken. Er zijn vele voorzieningen, skipistes, skiliften, kabelbanen en een skischans waar geregeld internationale skischansspringen wedstrijden worden gehouden. De beste en moeilijkste skipistes zijn te vinden in Spicak u Tanvaldu, de plaats van de Europese bekerkampioenschappen.
Op een na het hoogste Tsjechische gebergte, Jeseniky, ligt in Noord Moravië. De hoge ligging en rijk reliëf maken deze gebergte bij uitstek geschikt voor alpineskiën, langlaufen en skitochten. In het groot gebied tussen verschillende bergkammen liggen een groot aantal skicentra met bijzonder gunstige natuurlijke skiomstandigheden, aangevuld door nodige faciliteiten. Het meest bekend skicentrum is Petrovy Kameny/Ovcarna/Praded. Voor uitgebreide skitochten is de hoofdroute Hruby Jesenik bijzonder geschikt.

Tsjechische Beskyden liggen op de grens van Moravië en Slowakije met een groot aantal bergtoppen van over de 1000 meter. De Lysa Hora (Kale berg) is met haar 1323 meter de rug van het gebergte. In Beskydy ben je door de hoge ligging vrijwel zeker van sneeuw. De bergkam is 150-180 dagen per jaar bedekt met sneeuwlaag met een dikte van 120-190 cm. Geen wonder dat de skipistes van Lysa Hora bijzonder geliefd zijn bij inwoners en toeristen.

SKI GOOD OR EAT WOOD!

De Tsjechische etiquette

De Tsjechische etiquette - Pistes.com

 • De Tsjechen gebruiken bestek bij alle gerechten, behalve bij friet, spareribs en ander vlees met grote botten. Ben je klaar met het eten in een restaurant? Leg dan je bestek naast elkaar op je bord schuin naar rechts. Dat is een signaal voor de bediening dat je klaar bent met het eten en dat zij je bord kunnen weghalen.
 • Je eten wordt geserveerd in een rap tempo, heb je bijvoorbeeld een voorgerecht, een soep en een hoofdgerecht besteld, houd er rekening mee dat de gerechten elkaar vrijwel zonder pauze opvolgen. Wil je tussen de gerechten een kleine pauze, maakt het kenbaar aan de bediening.
 • Een man stapt altijd als eerste een restaurant, café of een kroeg binnen, vrouw volgt. Dit is een overblijfsel van oude tijden, wanneer binnenkomen in een dergelijk establishment niet zonder gevaar was (vechten).
 • Doe een beetje je best en leer een paar woorden Tsjechisch te gebruiken, dat wordt zeer gewaardeerd! Als eerste leer je waarschijnlijk ‘Na zdravi!’ oftewel Proost! Dat primaire kennis kun je uitbreiden met ‘dobrý den’ is ‘hallo’, ‘nashledanou’ is ‘tot ziens’, ‘děkuji’ is ‘dank u’ en ‘prosím’ is ‘alstublieft’.
 • Ben je tevreden met de bediening, dan kun je dat laten merken met een fooi. Daarvoor kun je het bedrag gewoon afronden en zeggen dat het zo oké is. Dit geldt in restaurants, maar ook in bars en als je een taxi gebruikt.
 • Het is niet gebruikelijk om onderhandelen over de prijs.
 • Word je door je nieuwe Tsjechische vrienden thuis uitgenodigd, maak je borst maar nat: je krijgt veel te eten geserveerd en nog meer te drinken. Het wordt als onbeleefd ervaren als je je bord niet leeg eet.
 • Kom je bij mensen thuis, trek in de hal je schoenen uit.
 • Tsjechen nemen de titels erg serieus, je gebruikt ze dus bij het aanspreken. De titel ‘doctor’ geldt voor alle doctoraten, niet alleen de medische.
 • In sommige kroegen krijg je, wanneer je glas leeg is, onmiddellijk en zonder bestellen een nieuw glas voortgezet. De motto van een goede Tsjechische kroegeigenaar is dan ook: ‘Drinken is hard werken en ik laat je hier niet zomaar luieren!’

Beste Tsjechische plaatsen om te skiën, après-skiën en genieten!

Beste Tsjechische plaatsen om te skiën, après-skiën en genieten! - Pistes.com

Beste skicentra:

 • Cerna Hora
 • Spindleruv Mlyn
 • Klinovec
 • Lipno
 • Rokytnice nad Jizerou


Beste uitgaansleven:

 • Ricky
 • Spindleruv Mlyn
 • Cerna Hora
 • Lipno
 • Harrachov


Beste pistes:

 • Klinovec (Keilberg)
 • Spindleruv Mlyn
 • Cerna Hora (Janske Lazne)
 • Horni Domky Lysa Hora
 • Pec pod Snezkou


Beste freeride (off-piste skiën):

 • Spindleruv Mlyn
 • Klinovec (Keilberg)
 • Jachymov Stred
 • Bozi Dar Novako
 • Lipno


Beste Funparks:

 • Ricky
 • Cerna Hora
 • Spindleruv Mlyn
 • Pec pod Snezkou
 • Zelezna Ruda Spicak
De PisteKoning! - Pistes.com

De PisteKoning!

Denk je echt dat ruim een miljoen Nederlanders die elk jaar vertrekken naar de besneeuwde gebieden in het buitenland om daar te genieten van een fijne skivakantie, denk je nou echt dat die mensen nu t... lees verder »

Ben je een stoere badass? Rij dan de daken-piste! - Pistes.com

Ben je een stoere badass? Rij dan de daken-piste!

Dit is echt ongelooflijk! Ben je steeds op zoek naar nieuwe thrills en wil je aan je skivakantie een onvergetelijke ervaring toevoegen? Vergeet dan alle “gewone” pistes of ze nou groen, wit, rood... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.