Winter Zomer

Bergbeklimmen

Wat is bergbeklimmen eigenlijk?

Bergbeklimmen wordt beschouwd als klimsport waarbij de kracht in armen, handen en vingers belangrijk zijn. Doel is het bereiken van de top. Je kunt klimmen op bergen, rotsen en ijs. Een ander woord voor bergbeklimmen is alpinisme. Dit komt voort uit het bekende berggebied, de Alpen.

Hoe begin ik met bergbeklimmen?

Hieronder een aantal belangrijke uitgangspunten om veilig de bergen in te gaan.

1 Ga gezond en fit de bergen in. Het lijkt logisch (en dat is het ook) maar bergbeklimmen is een zware sport. Zorg dus dat je conditie goed is en neem voldoende eten en vooral drinken mee. Verdiep je goed in hoe zwaar de route is.

2 Weet wat je kunt maar ook wat je niet kunt. Kies een beklimming die je aan kunt,  wees je bewust van je eigen kunnen en laat je niet opjagen. Neem de tijd.

3 Plan en bereid je voor. Dit geldt voor jezelf, het materiaal, de berg en de het weer. Laat je niet verrassen door de omstandigheden zoals bijvoorbeeld zuurstofgebrek door de hoogte .

4 Houd je techniek op peil. Dit is zeker belangrijk voor ervaren klimmers. Oefen regelmatig je touwtechnieken en ga niet alleen maar met een buddy de klim aan. Dit houdt je scherp.

Wat heb ik nodig om een berg te beklimmen

Goede touwen, niets is zo belangrijk als voldoende en stevige klimtouwen om veilig te bergbeklimmen. Daarnaast een helm, klimhaken en een klimgordel. Essentiële voorwerpen om mee te nemen zijn verder een EHBO-set, zaklamp, isolatiedeken, telefoon, kaart, kompas en zonnebescherming en uiteraard professionele kleding en schoenen. Begin in elk geval met goede wandelschoenen en breid je uitrusting uit naarmate je professionelere en zwaardere hikes gaat maken.

Waar kan ik bergklimmen gaan?

Als eerste natuurlijk in de Alpen. De Alpen zijn de grootste bergketen van Europa. Ze zijn 100 tot 200 km breed met verscheidene toppen boven de 4.000 m. De koning van de Alpen is de Mont Blanc (4.810 m, Frankrijk). Het Mont Blancmassief ligt op het drielandenpunt van Frankrijk, Zwitserland en Italië. Binnen de Alpen zijn er een aantal ketens te onderscheiden zoals in het oosten de Otztaler Alpen, de Hoho Tauern en de Dolomieten. 

Je zou ook kunnen gaan klimmen in het Scandinavisch Hoogland.

Het Scandinavisch Hoogland loopt van Zuid-Noorwegen tot boven de poolcirkel. De hoogste top is Galdhopiggen (2.469 m, Noorwegen), gelegen in het bergmassief Jotunheimen. Dit valt onder  Nationaal Park Jotunheimen.

Wat is het verschil met bergwandelen?

In Nederland en België kennen we geen hooggebergte. Nederlanders en Belgen kunnen daarom de gevaren in berggebieden gemakkelijk onderschatten. Wat betreft bergwandelen kunnen de volgende categorieën van wandelroutes worden onderscheiden (naar Zwitsers voorbeeld):

Wandelroutes kunnen zonder bijzondere kennis (van de bergen) zonder gevaar gevolgd worden. Bergwandelroutes stellen hogere eisen, de wandelaar moet fysiek fit zijn en steeds voorzichtig, waterdichte kleding en bergschoenen zijn vereist.

Alpine tochten gaan over paden met alpine gevaren, inclusief korte bergbeklimmingen, en vereisen een bergsportuitrusting, specifieke training en ervaring.

Wat zijn de risico’s van bergbeklimmen?

Bergbeklimmen is een sport die een goede voorbereiding vereist. Denk alleen maar aan de hoogte waarop je klimt. Hoe hoger de bergbeklimmer komt, hoe minder zuurstof er is om te ademen. De kans op een ongeluk wordt dan groter. Verder kan een bergbeklimmer door gladheid of een verkeerde beweging in een afgrond vallen of ondergesneeuwd raken door een lawine.

Klimcategorieën naar type terrein en relevante termen.

Alpinisme is het beklimmen van bergen en kan bergwandelen, rotsklimmen en zelfs ijsklimmen betekenen.

Boulderen is het in verticale of horizontale richting bewegen over boulders, (lagere rotsen) waardoor meestal zonder touw kan worden geklommen. Dit kan ook indoor in een klimhal.

Builderen is het beklimmen van de buitenkant van gebouwen. Dit is meestal verboden.

Rotsklimmen is in verticale of horizontale richting bewegen over steil, rotsachtig terrein.

IJsklimmen is het klimmen op ijs. Dit is mogelijk bij bevroren watervallen.

Drytoolen is een variant van ijsklimmen waarbij, met ijsklimmateriaal, uitsluitend in rots of op hout geklommen wordt.

Mixed-terrain klimmen doet men wanneer de aard van de route het noodzakelijk maakt dat ijsklimmen en dry-toolen om beurten gebruikt worden om de route te voltooien.

Indoor klimmen is het bewegen langs muren, waarbij de routes  verschillende moeilijkheidsgraden hebben. Deze worden meestal van elkaar onderscheiden door verschillende kleuren en grootten van de grepen. Belangrijk is dat er zekerheid wordt ingebouwd door touw en tussenzekeringen om een eventuele val op te vangen.

Deel je eigen verhaal en foto’s!

Deel je onvergetelijke momenten en foto’s met pistes.com. De meest toffe verhalen en foto’s plaatsen we op de site.

Onze top 3 gebieden

Waar ga jij wandelen? Boek je zomervakantie!

Wandelschoenen actie

Pisteshop

Het bieden van bergen plezier: dát is onze drive. Daarom kun je op pistes.com niet alleen makkelijk en snel je vakantie in de bergen boeken, maar vind je hier ook alle informatie en spullen die je nodig hebt voor ultiem vakantieplezier. Van voorpret tot zonnebril, van accommodatie tot de meest gewaagde afdaling: je vindt het op pistes.com

Vorige
Volgende

Ontvang 10% KORTING op je eerste bestelling!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer een actie.
Ontvang nu 10% korting op je eerste bestelling in onze shop.

Bekijk ook eens deze zomersporten

Ook in de zomer bieden de bergen je volop vakantieplezier. Van lekker relaxed wandelen tot uitbundig moutainbiken, van avontuurlijk parasailen tot genieten van diverse evenementen.

Deel je eigen verhaal en foto’s!

Deel je onvergetelijke momenten en foto’s met pistes.com. De meest toffe verhalen en foto’s plaatsen we op de site én belonen we met een verrassing.

Vertel hier je verhaal