Born to ski: Italië

Wintersport in Italië? Yes, please!

Wintersport in Italië? Yes, please! - Pistes.com

Onze wereld bestaat uit vele prachtige plaatsen; schitterend in de zomer, aantrekkelijk in de winter. Als je kunt kiezen uit zoveel moois, waarom zou je kiezen voor Italië? Wat maakt juist Italië zo aantrekkelijk voor een wintersport vakantie?

DOLCE FAR NIENTE


Zon en sneeuw is altijd een fijne combinatie, en het is nou eenmaal zo dat je in het Zuiden van meer zonne uren kunt genieten. Van een mooie piste afdalen is in de zon is veel prettiger dan in de dikke mist. Heerlijk uitrusten in de zon met een lekker drankje in je ligstoel is natuurlijk ook helemaal niet verkeerd en je wordt ook nog snel lekker bruin.

Daarbij heb je in Italië ook een hoge sneeuwzekerheid, regelmatig ligt er een flink pak sneeuw. Mocht het toch voor een keer uitblijven met het natuurlijke sneeuw, de meeste skigebieden kunnen binnen enkele dagen voldoende kunstsneeuw produceren en dan kan de skipret ongestoord doorgaan.

Ook goed om te weten, Italië is een betaalbaar land. Geen excessieve prijzen voor de versnaperingen op de pistes, ook de accommodaties zijn net iets vriendelijker geprijsd dan in de andere populaire skibestemmingen. En een zeer plezierige bijkomstigheid is dat het eten in Italië zonder uitzondering erg lekker is, van een simpele pizza tot de lokale specialiteiten. En neem eens een echte Siciliaanse cannoli bij de koffie, je waant je even in de hemel…

Ook niet onbelangrijk, de pistes in Italië zijn strak geprepareerd, glad en verzorgd. Geen ijsklonten, geen sporen van de pistenbully. Alle onregelmatigheden zijn zeer zorgvuldig weggewerkt.

De Italiaanse skileraren zijn een hoofdstuk apart. De opleiding voor skileraar duurt minimaal twee jaar en gaat gepaard met een reeks zware examens. Voordat je je in Italië ‘Maestro di sci’ mag noemen, moet je echt het hoogste niveau bereiken, niet te vergelijken met sommige wintersport landen waar je ongeveer na een weekje opleiding als skileraar aan de slag kunt.

Een fijn detail is ook, dat de Italianen geen krokusvakantie kennen, je bent dus verzekerd van een - in vergelijking met dezelfde periode in andere landen - rustige skivakantie.

En dan last but not least, het Italiaanse ‘la dolce vita’, prachtige uitzichten, veel zon, uitstekende pistes, lekker eten, cappuccino, espresso, tiramisu en uitstekende wijnen en kazen, allemaal vette pluspunten voor la bella Italia!

Getting out there, riding with my friends and having a good time is what it’s all about

Boek je vakantie of vliegticket

De mooiste skigebieden in Italië:

De mooiste skigebieden in Italië: - Pistes.com

 • Valle d'Aosta
 • Val di Fassa (totaal meer dan 200 kilometer piste)
 • Via Lattea
 • Alta Badia
 • Val Gardena
 • Kronplatz
 • Bardonecchia
 • Monte Rosa
 • Val Senales (op de grens tussen Italië en Oostenrijk, een gletsjerskigebied)
 • Courmayeur (freeride)
 • Cortina d'Ampezzo (trendy, beroemd als een wintersport eldorado en De Koningin van de Dolomieten)
 • Bormio
 • Livigno (115 kilometer pistes voor alle niveaus skiërs)
 • Breuil Cervinia (drie valleien en twee landen, Italië en Zwitserland, inclusief Matterhorn, je kunt hier al skiën vanaf oktober)
 • Merano
 • Trentino (Dolomieten)

Steile pistes, snowboarding, snowkiting, freeride en andere adrenaline rijke activiteiten

Voor de liefhebbers van een beetje pit tijdens skiën, veel steiler en gevaarlijker dan de Piculin in skigebied Kronplatz gaat het in Italië niet worden. Een hellingsgraad van 72% met de bochten voor een extra uitdaging wat je techniek betreft, behoort Piculin tot de meest uitdagende pistes in Italië. Met een lengte van 2000 meter en een hoogteverschil van 530 meter belooft Piculin een ruime dosis adrenaline voor een ervaren, technisch goed onderlegde skiër.

Veel moeilijke trajecten voor uitsluitend zeer ervaren skiërs vind je ook in de gletsjerskigebieden als Marmolada Gletsjer op 3.268 meter en de Presena Gletsjer op 3016 meter.

Freeride oftewel off-piste skiën oftewel All mountain riding

De officiële definitie is:

Freeride is een variatie op het traditionele on-piste skiën en toerskiën. In tegenstelling tot toerskiën ligt de focus bij freeriden enkel op de afdaling. Vaak is de start van de afdaling te bereiken vanuit de lift met een kleine "wandeling" of met bijvoorbeeld een helikopter.
(Bron: Wikipedia)

Maar nog veel meer dan om techniek gaat het bij freeride vooral om het gevoel: freeride heeft alles te maken met de vrijheid, je kiest je eigen route, je eigen stijl en invulling, zeg maar de Easy Rider op de ski’s. Uiteraard kun je ook freeride snowboarden. De losse sneeuw geeft je -in tegenstelling tot de pistes- bij voldoende snelheid een drijfvermogen, wat veel freeriders ervaren als zweven.
Freeriders zijn gek op verse, losse sneeuw en een echte freerider verlaat de pistes zodra er nieuwe sneeuw is gevallen.

A pair of skis are the ultimate transformation to freedom

Born to ski: Italië - Pistes.com

Snowkiting
Voor diegenen onder ons die steeds op zoek zijn naar de nieuwste technieken, meer adrenaline en grootste uitdagingen is snowkiting een alternatieve mogelijkheid om op een nieuwe manier te genieten van jouw wintersport vakantie. Wanneer skiën, freeriden en snowboarden voor jou allemaal een gepasseerd station is, biedt snowkiting een uitdagende mogelijkheid. Net als bij kitesurfen gebruik je hier ook een vlieger, maar in plaats van de water heb je een besneeuwde vlakte nodig. Met de ondersteuning van de wind vlieg je over het sneeuw of ijs. Je bent niet specifiek gebonden aan de bergen, al brengen de bergen natuurlijk een extra dimensie met zich mee. Op zich kun je, afhankelijk van de windkracht en - richting, zowel bergop als bergaf gaan.
Wil je het eens proberen? Laat je vooral begeleiden door een goede instructeur. Het spreekt vanzelf dat je niet zomaar overal kan gaan snowkiten, zeker op de drukke pistes brengt het forse gevaren met zich mee.

Airboarding, een waaghalzerig broertje van snowboarding
Airboarding werkt op hetzelfde principe als snowboarding, alleen bij het airboarden zoef je de berg af op een opgeblazen plank met daaronder kunststof strippen. Je ligt op je buik, je snelheid is waanzinnig en je legt een lang parcours af. Airboarding voelt als liggen op een met lucht gevuld matras met twee handvaten die een helling af vliegt.
Je kunt een snelheid van 100 kilometer bereiken en het gevoel wat je hebt bij airboarding is alsof je boven de sneeuw zweeft. Lang niet elke skigebied laat nog airboarding toe, wil je deze bijzondere vorm van een gegarandeerde adrenalinestoot ervaren, in Europa zijn nu een aantal speciale pistes geopend die hiervoor ingericht zijn.

You can't buy happiness, but you can buy a lift pass


Paragliden
Last but not least, probeer eens paragliden. Zeker boven de besneeuwde bergtoppen zorgt paragliden voor een sensatie die je je leven lang niet zal vergeten.
Je vliegt boven een uitgestrekt sprookjesachtig winterlandschap...wat kan nou mooier zijn? Je kunt vaak kiezen uit sprongen vanaf verschillende hoogtes en de kosten verschillen per hoogte en per aanbieder. Bij paragliden moeten de weergoden je gunstig gezind zijn.

De PisteKoning! - Pistes.com

De PisteKoning!

Denk je echt dat ruim een miljoen Nederlanders die elk jaar vertrekken naar de besneeuwde gebieden in het buitenland om daar te genieten van een fijne skivakantie, denk je nou echt dat die mensen nu t... lees verder »

Ben je een stoere badass? Rij dan de daken-piste! - Pistes.com

Ben je een stoere badass? Rij dan de daken-piste!

Dit is echt ongelooflijk! Ben je steeds op zoek naar nieuwe thrills en wil je aan je skivakantie een onvergetelijke ervaring toevoegen? Vergeet dan alle “gewone” pistes of ze nou groen, wit, rood... lees verder »

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.